15 AUGUST 2023
Drumeţie la schiturile rupestre din Munţii Buzăului
Țara Luanei – Poarta lui Dumnezeu, din Munții Buzăului
Munții Buzăului adăpostesc o zonă plină de mister, încărcată de istorie și necunoscut, o regiune deosebita, unde se găsesc așezări rupestre, care datează din preistorie.
În Țara Luanei se află peșteri și grote fascinante, printre care se numără Aluniș, Agatonul Vechi , Agatonul Nou, Peștera lui Dionisie Torcătorul, Fundătura, Fundul Peșterii și Peștera lui Iosif.
Recent, au fost găsite dovezi, care atestă faptul că peșterile din zonă au fost locuite încă din perioada preistorică. Cercetători de la Muzeul Județean de Istorie Buzău au găsit în grota Fundul Peșterii, o serie de simboluri desenate pe pereți, despre care se presupune că sunt acolo de peste 4000 de ani!
Legenda Țării Luanei
Se spune ca în vremuri demult uitate, în Munții Buzăului domnea un rege bătrân și înțelept, pe nume Luana, ale cărui cetăți atingeau văzduhul. Apărătorii cetăților viteji si netemători de moarte, luptau doar pentru dreptate. Cand era nevoie, regele le vindeca rănile vitejilor cu apele fermecate din Valea Izvoarelor. Vrăjmașii împinși de pizmă, în care de foc, au doborât Soarele Luanei, Pământul s-a cutremurat, iar pe locul cetății, scoarța terestră a rămas pustiită, semne care se mai văd și astăzi.
Legendele din Țara Luanei sunt mai numeroase, nefiind însă confirmate de studiile ștințifice.
Zona se remarcă prin existența a numeroase stânci și pietre încărcate de simboluri și semne străvechi, încă puțin cercetate. „Pietrele vii”, numite stiintific trovanși, se spune ca isi schimba forma si locatia, unii dintre localnici spun ca ar avea origini extraterestre. Trovantii de la Ulmet si Meledic vor face insă tema unei alte incursiuni in Tara Luanei.
Asadar, daca va plac legendele, daca doriti sa va inconjurati de oameni pozitivi si să descoperiti peisaje uimitoare, va asteptam in grupul nostru!
Itinerariu:
Plecam marți dimineata, din București, din fata Parcului Tineretului, pe traseul Ploiesti-Comuna Colți (jud. Buzau)- Nucu.
Cum ajungem la complexul rupestru
Din drumul naţional DN 10 Buzău – Braşov mergem spre localitatea Măgura, unde se virează la stânga către comuna Bozioru, pe un drum asfaltat, dar nu în stare foarte bună. În Bozioru, un indicator la stânga anunţă că până la vestigiile rupestre mai sunt zece kilometri, pe un drum neasfaltat şi marcat cu bandă roşie. Sub el găsim o hartă a traseelor incluse în traseul tematic „Drumul Luanei”. Circa opt -nouă ore durează parcurgerea circuitului, cu pornire din Aluniș, circuit care cuprinde cele mai importante obiective din ansamblul rupestru. În stânga poianei se află prima aşezare rupestră, Chilia lui Dionisie Torcătorul. În încăperea situată la înălţime şi dotată cu ferestre săptate în piatră, se ajunge pe o scară fixată în lăcaşuri anume. Aici, sihastrul Dionisie a trăit peste trei decenii. La baza peşterii au fost cândva construite chilii de lemn, iar Dionisie a amenajat şi locuit aşezarea în secolul XIV. Admiram si grota Fundul Pesterii, care potrivit ultimelor studii, ar fi servit inițierii elitelor razboinice, in perioada preistorica. Este considerată cel mai valoros obiectiv rupestru al zonei, prin prisma varietații reprezentarilor rupestere.
De aici , mergem cca 500-600 m pe o potecă, prin pădure, spre Bisericuţa lui Iosif sau Schitul Ioan Bogoslov. Este săpată într-o stâncă uriaşă şi este poate cea mai impresionantă aşezare rupestră dintre cele de la Nucu.
Ne continuam traseul catre Agatonul Vechi, zis și Dărâmătura. Agatonul Vechi face parte dintr-un ansamblu de trei mănăstiri înfrățite, cărora domnitorul Mihnea Turcitul le-a cedat moșia din jurul lor, în secolul XVI. Conform arheologilor, bisericuța a fost săpată în stâncă în sec al XIII-lea. În sec al XV-lea, aici își ducea traiul monahul Agaton. Din cauza cutremurelor si a fenomenelor meteo, Agatonul Vechi a fost distrus aproape în toatalitate, iar astăzi putem admira doar ruinele.
Mergem catre ruinele Agatonului Nou, mult mai spectaculos, compus din 5 încăperi: naos, pronaos și altar , o încăpere situată pe una din laturile altarului și una sub naos, cu rol de beci.
Se spune ca beciul a fost folosit drept “cameră a fetelor“ adica locul unde localnicii își ascundeau fetele din calea năvălitorilor. Tot despre beci se mai povestește că ar fi ascuns o comoară, iar căutarea acesteia, a sfârșit de fiecare dată cu dispariția sau moartea celor ce s-au încumetat să o caute.
Către seara, ne intoarcem spre microbuz.
Traseul prin padure dureaza circa 7-8 ore de mers pe jos, care includ si pauzele.
Masa de prânz va fi un picnic cu bucate aduse de catre fiecare participanț.
Ne luam la revedere de la meleagurile Buzaului si pornim spre Bucuresti, cu promisiunea ca vom reveni intr-o alta incursiune de doua zile, in care vom vizita si trovantii. Ajungem in Bucuresti in jur de ora 19.00
ECHIPAMENT NECESAR:
– Ghete trekking cu talpa aderenta;
– Haine adecvate pentru munte (bocanci, pantaloni lungi, ghete de vara, pantofi sport, polar, jacheta impermeabila, tricouri de schimb, pelerina de ploaie, sapca/bandana)
– Rucsac mic (20-25L)
– Apa – minim 2 litri de persoana
– Mancare pentru masa de pranz si gustari
Tariful include:
- transportul din Bucuresti cu microbuz clasificat
- insotitor din partea agentiei de turism
- prezentarea celui mai bun ghid local!
Important:
- evenimentul se organizeaza cu minim 18 participanti
- Traseul este de dificultate medie. Se merge mult prin padure si sunt pante de urcat. Uneori, traseul de dificultate medie duce spre traseu greu, desi nu sunt pante abrupte sau periculoase, ci prin prisma faptului ca sunt portiuni de urcare.
- se recomanda incaltaminte adecvata, bocanci, sau ghete de vara. Excus sandale, șlapi sau papuci.
- agentia isi rezervă dreptul să modifice structura excursiei, traseul sau ordinea activitatilor. Deciziile luate de organizatori vor avea in vedere siguranta participantilor dar si atingerea obiectivelor propuse;
- evenimentul se organizeaza indiferent de conditiile meteo, atata timp nu este pusa in pericol siguranta participantilor;
- locurile in microbuz se ocupa aleatoriu, indiferent de data comenzii si se pastreaza pana la finalul evenimentului
- in cazul in care evenimentul va fi anulat, persoanele care s-au inscris vor fi anuntate cu cel putin 4 zile inainte de plecare.